فهرست مطالب
فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1387)
- تاریخ انتشار: 1387/05/11
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 5-26این مقاله به بحث در مورد نقش سرمایه اجتماعی در کارآفرینی که امروزه بسیاری از سازمان ها بر آن تاکید دارند، پرداخته است. ابتدا به طور مختصر مفهوم کارآفرینی سازمانی بررسی می شود و در ادامه، مطالعه ای که توسط لیائو و ولش در مورد سازمان ها انجام گرفته است، مطرح می شود. مطالعات انجام شده در مورد سازمان ها را می توان به سه دسته کلی طبقه بندی کرد: شاخه اول، مطالعات متمرکز بر «فرد»، شاخه دوم مطالعات متمرکز بر «فرایند» و شاخه سوم، مطالعات متمرکز بر «نرخ». در نظر گرفتن مفهوم سرمایه اجتماعی در درک کارآفرینی حائز اهمیت است. از این رو در ادامه مقاله، سرمایه اجتماعی در هر یک از این دسته های فوق مورد بررسی قرار می گیرد. از آن جا که سرمایه اجتماعی خود ابعاد متفاوتی دارد، به هر یک از ابعاد آن که شامل بعد ساختاری، رابطه ای و هنجاری است، و نیز ارتباط هر بعد با «تمایل» و «توانایی» که مورد نیاز کارآفرینی است، پرداخته می شود. در پایان این بحث، با توجه به مباحث مطرح شده، مدلی از سرمایه اجتماعی می آید و رابطه سرمایه اجتماعی و کارآفرینی سازمانی به تفصیل شرح داده می شود.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی -
صفحات 27-39پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین «هوش هیجانی1» و «تعهد سازمانی2» انجام شده است. بدین منظور، پرسش نامه ای برای سنجش این متغیرها طراحی و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، در میان نمونه ای متشکل از 84 نفر از کارکنان «بانک مسکن» توزیع شد. روش تحقیق حاضر «پیمایشی – هم بستگی» بوده است.
نتایج تحقیق حاضر نشان داد که هوش هیجانی با تعهد سازمانی کارکنان دارای رابطه معنی داری است. از بین ابعاد هوش هیجانی (یعنی: خودآگاهی عاطفی3، خود مدیریتی4، آگاهی اجتماعی5 و مدیریت روابط6) نیز، «مدیریت روابط»، بیشترین تاثیر را بر تعهد سازمانی (0.73r =) نشان داد. در پایان، برای افزایش تعهد سازمانی از طریق افزایش سطح هوش هیجانی، پیشنهاداتی به مدیران ارائه شد.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط، تعهد سازمانی -
صفحات 41-57هوش عاطفی، عاملی برای تمایز مدیران عالی و میانی است. پایه و اساس هوش عاطفی، خودآگاهی است. هوش عاطفی مجموعه گسترده ای از مهارت ها و خصوصیات فردی را در برمی گیرد. افراد با داشتن این آگاهی ها می توانند عواطف و رفتار خود را بهتر کنترل کنند، دیگران را به خوبی درک کنند، و با آن ها ارتباط بگیرند.
تحقیقات نشان می دهند، مدیران عالی اجرایی موثر، قابلیت های عاطفی بیشتری نسبت به سایر مدیران دارند. ارتباط بسیار خوبی با مدیران، کارکنان و سایرین برقرار می کنند و از اعتماد به نفس و نفوذ زیادی برخوردارند. هم چنین، مدیران دارای استعداد بالا از دید همکاران و سرپرستان خود نمرات بهتری می گیرند، در حالی که از دید کارکنان شایستگی چنین نمراتی را ندارند. تفاوت هایی در مدیران زن و مرد نیز در این خصوص دیده می شود. در مورد هوش عاطفی و تفاوت های شغلی، نتیجه مستندی به دست نیامد. نتایج حاصل از این تحقیق در انتخاب و بهبود عملکرد مدیران کاربرد دارد.
کلیدواژگان: رهبری، عملکرد، هوش عاطفی -
صفحات 59-90تحقیقات انجام شده، از «اهمیت منصفانه بودن قیمت» حکایت می کنند؛ گرچه تاکنون تحقیقات اندکی در مورد منصفانه بودن قیمت انجام شده است. با توجه به جدید بودن نسبی موضوع و اهمیت آن، در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم. ابتدا مبانی نظری نامنصفانه درک شدن قیمت (عدم انصاف درک شده از قیمت) تشریح می شوند و پس از بررسی عوامل موثر بر نامنصفانه درک شدن قیمت، پیامدهای ناشی از آن توضیح داده می شود. در پایان نیز، دستورالعمل هایی را برای مدیران در ارتباط با نامنصفانه درک شدن قیمت ارائه می کنیم.
کلیدواژگان: قیمت، منصفانه، انصاف درک شده از قیمت -
صفحات 91-130یکی از دغدغه ها و محورهای اصلی تحول و بهبود در صنایع دفاعی با توجه به تنوع و حجم بالای فعالیت ها، ترکیب دارایی ها در این صنایع است. ترکیب بهینه دارایی ها معلول مدیریت صحیح بر انواع آنها است. از آنجا که تعادل در ترکیب دارایی ها و به تبع آن ساختار مالی می تواند با ایجاد قدرت مالی بر جریان تولید قدرت دفاعی اثر جدی داشته باشد، وزارت دفاع برآن شد تا با طراحی و جاری سازی یک الگوی جامع، به تحول و بهبود در این زمینه همت گمارد.
اجرای این الگو که در این تحقیق از آن تحت عنوان الگوی «رویارویی با تله های نقدینگی» یاد می شود، یکی از مهم ترین رویکردهایی است که مجموعه صنایع دفاعی در سال های اخیر به منظور بهبود در حوزه مالی به طور گسترده ای آن را به کار بست. بی شک یکی از اقدامات ضروری برای ارزیابی و بازنگری در این رویکرد بررسی اثربخشی آن بر اساس یک الگوی مفهومی کارآمد است. در این پژوهش ضمن مرور الگوی «رویارویی با تله های نقدینگی» طرحی از یک مدل مفهومی برای اندازه گیری اثربخشی آن ارائه شده و سپس با کمک راهبرد پژوهشی شبه آزمایش، تفاوت متغیرهای اثربخشی قبل و بعد از اجرای این الگو در میان یک نمونه 15 موردی از صنایع مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمون فرضیات این تحقیق، اجرای الگوی رویارویی با تله های نقدینگی در صنایع دفاعی از طریق رشد خرد مالی مدیران (اثر درونی و نامشهود) منجر به تعالی عملکرد در حوزه دارایی ها (اثر بیرونی و مشهود) در صنایع دفاعی شده و در اصلاح ترکیب آن ها تاثیر معناداری داشته است.
کلیدواژگان: تله های نقدینگی، خرد مالی، مدیریت دارایی ها، ارزیابی مالی، صنایع دفاعی -
صفحات 131-154این پژوهش با هدف تعیین ابعاد توانمندسازی مدیران آموزشی، به منظور ارائه چارچوب مناسب برای مدیران مدارس کشور، انجام پذیرفته است. بررسی ادبیات تحقیق در جهان نشان می دهد که تا کنون توانمندسازی منابع انسانی در سه رویکرد ارتباطی، انگیزشی و شناختی مورد مطالعه قرار گرفته است. بر همین اساس، برای دست یابی به هدف فوق، پژوهشی طی دو مرحله به روش پیمایشی در سطح ملی اجرا شد.
نتایج به دست آمده نشان می دهد که 93 درصد کارشناسان و متخصصان حوزه ستادی وزارت آموزش و پرورش، چارچوب پیشنهادی این تحقیق برای توانمندسازی مدیران مدارس کشور را کاملا مناسب و مناسب تشخیص دادند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده و تایید آن توسط تحقیقات قبلی و نظریه های موجود، می توان نتیجه گرفت که چارچوب ارائه شده از پشتوانه نظری و تجربی و اعتبار کافی برخوردار است و اجرای آن، به منظور توانمندسازی مدیران عملیاتی و ارتقای آنان به مدیران عالی و میانی وزارت آموزش و پرورش پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: توانمندسازی، رویکرد ارتباطی، رویکرد انگیزشی، رویکرد شناختی، تفویض اختیار، انگیزش خودکارامدی -
صفحات 155-178در این مقاله، مفهوم هویت سازمان و شناسایی عناصر هویت ساز در سازمان های ایرانی بررسی شده است. هم چنین، تعیین اولویت و اهمیت عناصر هویت ساز در سازمان های منتخب دیگر، فعالیت مهم این پژوهش است. جمع آوری و تحلیل اطلاعات از شعبه های هفت بانک دولتی مستقر در شهر تهران نشان می دهد، مولفه های: رفتار سازمان، شخصیت سازمان، ارتباطات و نمادگرایی، عناصری هستند که هویت سازمان ها را ایجاد می کنند. هم چنین، اهمیت این عناصر به ترتیب عبارت اند از: شخصیت سازمان، نماد گرایی، رفتار و ارتباطات سازمان.
کلیدواژگان: هویت، هویت سازمان، نمادگرایی، ارتباطات، رفتار سازمان، شخصیت سازمان -
صفحه 3
-
Pages 5-26The role of social capital in organizational entrepreneurship, which is emphasized today by many organizations, has been examined in this article. At first, we discuss the concept of organizational entrepreneurship, and then put forth the study that has been done by Liao and Welsch. We can classify the studies about organizations in three categories: the first category focuses on "the person", the second on "the process", and the third on "the rate". Because the concept of social capital contributes to the understanding of organizational entrepreneurship, we first explore the social capital based on each category, and then divide it into three dimensions – Structural, Relational, and Cognitive – and finally examine the relationship of each dimension with "propensity" and "ability", these are necessary for organizational entrepreneurship. At the end, we present a model of social capital.
-
Pages 27-39This paper studies the relationship between emotional intelligence and organizational commitment in the Maskan Bank. For this reason, a questionnaire was distributed among 84 respondents. Pearson & Spearman test was used for the purpose of analyzing the obtained data. Findings show that there is a positive relationship between emotional intelligence and organizational commitment.
-
Pages 41-57Emotional intelligence is the distinction factor between top and middle managers. The basis of emotional intelligence is self consciousness. Emotional intelligence applies to a wide range of skills and individual characteristics. People with these awareness’s can better control their emotions, behaviors, better understand others, and communicate with them. Research shows that effective top executive managers have more emotional. Capabilities as compared to other managers. They establish very good relations whit managers, staff, and others, have self confidence, and great power of influencing. Also, from the perspective of their Co- workers and supervisors, they get the better marks, while from the employee’s view they don’t have such a competency. In this case there are differences between male and female managers. In the case of El and job differences, there is no documented result. The results of this research can be applied in the selection of managers and their performance improvement.
-
Pages 59-90A critical activity for many marketing managers is to establish product pricing strategy. To set effective prices, the marketer attempts to predict how consumers are likely to respond to different price levels or price changes. Researchers have established the importance of the psychological underpinning’s of price perception, and have demonstrated that a variety of psychological factors influence consumers` responses to price. To manage pricing decisions effectively, the marketer must be able to understand both economic and non-economic (esp. psychological) responses to various price and price changes. Preceived price fairness (PPF) or unfairness (PPU) has been identified as one of the psychological factors that exert an important influence on consumers` reactions to prices. Therfore, in this article we study and describe: the theoretical principles of PPF and PPU, the most important factors that create PPU, and it`s effects, and finally, the directions for managers to challenge this problem.
-
Pages 91-130Because of diversity and great size of business in defense industries, one of the main concerns in Iranian Defense Industry (DI) is the structure of assets. Optimal structure depends on effective management of all kinds of asset.Since balance of assets and structure can enhance financial power which has a major effect on the process of defense power creation, Defense Ministry decided to focus on this issue by designing and implementing a comprehensive approach for change and improvement of its financial structure. Implementing this model (called "Model of Confrontation to Liquidity Traps") has been one of the major approaches that DI deployed during recent years in order to improve financial affairs. In order to assess & review this approach, a clear, valid and reliable conceptual model is required. In this research, we review this approach and then present a conceptual model to measure its effectiveness. Based on this model by using semi-experimental design, the differences among variables were tested before and after implementing the approach. According to the research results deployment of this approach via increasing management financial wisdom has a significant effect on asset structure improvement and asset performance excellence.
-
Pages 131-154This study is done with the aim of determining the aspects of empowering the educational managers, in order to provide them with a suitable framework. The review of literature shows that empowering the human resources has been studied from three points of View/ approaches: relational, motivational and cognitive. In order to achieve the above mentioned goals, this research using a national scale is done in a two-stage survey. The results show that 93.43 percent of the experts and specialists in the Ministry of Education considered the proposed framework perfectly appropriate. Consequently, based on the obtained results in this study, other researchers’ works, and available theories, the framework enjoys adequate theoretical and experimental supports, and its administration for empowering the operational managers is strongly suggested to the high and intermediary managers in the Ministry of Education in Iran.
-
Pages 155-178In this paper, the concepts of corporate identity and corporate identity elements have been examined in detail. The study explores and ranks the corporate identity elements in Iranian organizations. Therefore, the suggested model was tested by statistical analysis, and our sample was made up of seven governmental Iranian Banks in Tehran. The results of the research showed that corporate identity is made up of, corporate behavior, corporate personality, corporate communications, and symbolism. The paper ends with several suggestions.